Unga länsbor tränar för hårt - får förslitningsskador

Kraven på idrottande barn och ungdomar är mycket högre idag än vad de varit tidigare.
Och resultaten ser läkare och sjukgymnaster i form av avdragna korsband och förslitningsskador redan i 12-årsåldern.

Jessica Tindholm går på gymnasiet i Eksjö och för ungefär 8 månader sen skadade hon sig rejält under en handbollsmatch.

- Det var tungt i början och att uppbyggnadsprocessen är så lång det är nästan så att man vill ge upp ibland, säger hon.

Jessica är 18 år. Innan hon slet av sitt korsband under handbollsmatchen för 8 månader sen, var redan tre av hennes lagkamrater skadade och borta från träningen. Och Jessica beskriver det som en period när kraven var väldigt höga, både på sig själv och från tränaren.

Träningspassen var många. Hon tränade då två gånger om dagen hela veckan lång. Men det hårda schemat utan vila blev för mycket.

- Man ville bevisa så mycket gentemot alla andra och tränaren att man kanske pushade sig för mycket, säger hon

Pressen tillsammans med olyckliga omständigheter, resulterade i ett skadat knä som har krävt 32 veckors rehabilitering.

Jessicas berättelse inte unik. Roland Fridholm är sjukgymnast i Eksjö och han säger att träningen blir allvarlig alldeles för tidigt för många unga

- Det är många av våra unga adepter som tränar alldeles för mycket att det blir överansträngningsskador. Man hinner inte vila mellan varje ansträngning så man får en för tidig förslitning, säger han. Jag märker av nio-, tio-, tolv-åringar som har skador, ofta knäskador men även överansträngningsskador.

Roland Fridholm tycker att den organiserade idrotten börjar för tidigt. Han menar att man inte bör specialicera sig inom en speciell idrott förrän i 15-16 års åldern. Många ungdomar är dubbelidrottande, dvs tränar både sommar och vinter vilket innebär att kroppen aldrig riktigt får vila.

Reporter Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se