”Habo Finans har agerat konstigt”

Det har länge funnits tecken på att allt inte stod rätt till i finansbolaget Habo Finans.

Det säger nu Sune Svensson, ordförande i Aktiespararna i Mullsjö.

Bolaget har till exempel inte lämnat obligatoriska kontrolluppgifter till sina kunder, och det har funnits brister i den interna kontrollen.

Tidigare i veckan kunde Nyheterna avslöja att Habo Finans kan ha lurat sina kunder på stora belopp.

Flera kunder Nyheterna pratat med sedan dess säger samma sak: de har aldrig fått någon kontrolluppgift på köpen eller försäljningarna av aktierna. 

Men det är något de borde fått, enligt Skatteverket. Vid årsskiftet ska man som kund få reda på värde, ränta och eventuell utdelning bland annat.

De kunder som har velat har däremot kunnat ta del av årsredovisningen, och den är ingen munter läsning. Bland annat har revisorn påtalat brister i den interna kontrollen, vilket är ovanligt och anmärkningsvärt.

Och Habo Finans har hanterat mycket pengar. För sitt avtal Diamanten- där kunderna kunnat teckna avtal för andelar värda 10 000 kronor styck- har bolaget uppgett en total förvaltning med 60 miljoner kronor i augusti förra året. De ska då ha haft 780 kunder.

Nyheterna har vid flertalet tillfällen försökt få kontakt med styrelsen för Habo Finans för att ta reda på vad som ligger bakom den polisanmälan om grov trolöshet mot huvudman och grov förskingring som finns.

Men styrelsens medlemmar har gjort sig oanträffbara. För ett par dagar sen fick Nyheterna tag i styrelseledamoten Gösta Alzen och då sa han att vd:n i Habo Finans var den enda som kunde svara på vad som egentligen hänt, och att han och övriga styrelsen var tagna på sängen.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se
036 30 50 29

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se
036 30 50 54