Erik Edman storägare i Habo Finans

Nyheterna kan nu berätta att fotbollspelaren Erik Edman från Habo varit en av de största ägarna i Habo Finans.

Bolaget är nu föremål för utredning hos polisen. Många kunder är oroliga för att Habo Finans kan ha lurat dem på miljonbelopp. 

Vd:n Peter Rosendahl har dessutom lämnat in en polisanmälan om trolöshet mot huvudman.

I juli 2005 fanns två stora ägare i Habo Finans.

Den ena var bolagets vd Peter Rosendahl.

Den andra var landslagsspelaren Erik Edman från Habo, som numera spelar i klubben Rennes i Frankrike. Tillsammans ägde Rosendahl och Edman en klar majoritet av alla aktier i Habo Finans.

Nyheterna avslöjade tidigare att bolaget Habo Finans fryst alla in- och utbetalningar. Många av de länsbor som Nyheterna talat med är nu mycket oroliga för sina pengar. Närmare 800 personer har satt in pengar i bolaget, och det handlar om mångmiljonbelopp.

Själva aktiebolaget ägdes i juli 2005 av mer än 34 personer. Den absolut största delen ägde dock vd:n Peter Rosendahl. Även Erik Edman ägde en stor del.

Nyheterna har försökt att nå Erik Edman för en kommentar, utan att lyckas.

Håkan Jansson har anlitats som advokat av Peter Rosendahl och de senaste dagarna har han fått ta emot närmare 100 samtal från oroliga kunder. Men han vill inte närmare kommentera vad det här egentligen handlar om.

- Det skrivs en massa saker som inte är sanna, och det blir inte bra, va, säger Håkan Jansson.

- Jag ska träffa min klient på måndag, och uttalar mig inte förrän då. 

Peter Rosendahl lämnade den 12 januari in en polisanmälan om trolöshet mot huvudman. Det brottet ska enligt anmälan ha begåtts från början på 2004 fram till november 2006.

Sedan tidigare har styrelsen anmält vd:n till polisen. Då handlade det om grov förskingring och trolöshet mot huvudman.

P-O Östlund, chef på polisens ekobrottsenhet, berättar att polisen i det närmaste blivit nedringda av oroliga länsbor som satsat pengar i Habo Finans.

- Väldigt många sparare hör av sig och är bekymrade. I det här läget är vi inne i en insamlingsfas, och det är mycket som måste gås igenom. Sådant tar tid, säger P-O Östlund, som beräknar att polisen kan få en bättre bild av fallet först i nästa vecka.

- Vi får avvakta med att ge mer information tills vi har ett bättre grepp, konstaterar Östlund.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Vet du något? Ring Nyheterna: 036- 30 50 00. Bra tips belönas!