Nya regioner på gång snart

När du går och röstar i riksdagsvalet nästa gång så får du också rösta på nya regionpolitiker. För om drygt en månad så lägger en statlig utredning fram förslaget som ritar om sverigekartan totalt.

Nyheterna har läst utkastet till förslaget som innebär att landstingen skrotas och istället ersätts med minst sex regioner med politiker som ska väljas.

Kristdemokratiska kommunalrådet i Jönköping, Acko Ankarberg Johansson sitter med i den statliga utredningen.

- Länsstyrelserna kommer finnas kvar men blir färre eftersom dom ska inordnas i den geografi som regionerna får. Jag tror det kommer bli mellan sex och tio regioner, säger hon till nyheterna.  

I 400 år så har Sverige haft sin länsindelning med 21 län. Men nu är det dags att ändra på det, ja faktiskt redan till nästa riksdagsval 2010.

I flera år har den statliga utredningen ansvarskommittén med politiker från alla partier suttit och funderat över hur Sverige ska organiseras för att möta nya tider

Nyheterna har läst utkastet till kommitténs förslag och där står det klart att kommittén vill lägga ned dagens landsting och rita om kartan helt. Istället ska Sverige delas in i regioner, mellan sex och tio regioner enligt kommitténs förslag. Men några kartor tänker man inte presentera, det blir nu kommunerna som själva får börja diskutera vem man vill gå samma med.

De nya regionerna kommer att kallas regionkommuner och ersätter alltså dagens landsting. Regionkommunerna ska få egna politiker som vi får gå och rösta på. Regionerna får ansvar för trafik och sjukvård och kultur. Kanske kommer länets invånare att få gå och rösta på politiker i Växjö eller från Linköping. Och förmodligen blir detta alltså verklighet redan om fyra år. Poängen med förändringen är enligt Acko Ankarberg Johansson att samhället blir tydligare för medborgaren.

Regionförslaget har fått kritik för att avståndet mellan väljarna och politikerna blir för långt, något som Acko Ankarberg Johansson tror går att råda bot på.

- I kartritandet blir avstånden längre, men i framtiden kommer vi kunna färdas mycket snabbare mellan orterna med till exempel Götalandsbanan, säger Ankarberg Johansson till nyheterna.

Reporter Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se