Husrannsakan i utredning om Habo Finans

Polisen har nu gjort en husrannsakan i utredningen om Habo Finans på en adress i Jönköping. Samtidigt blir det alltmer uppenbart att det enbart är Peter Rosendahl, före detta vd för bolaget, som är misstänkt för brottet, och att styrelsen inte verkar ha känt till vad som hänt. En av de många småsparare som nu väntar på besked om sina besparingar är Birgitta som bor i Jönköping. Hon och hennes vänner har satsat pengar i bolaget:

- Vi är arga och besvikna. Vi hoppas att det här utreds ordentligt och att vi får tillbaka våra pengar, men det blir ju allt mer uppenbart att vi har fölrorat, säger hon.

Birgitta kollade sina aktier Habo Finans Diamanten flera gånger i veckan ,genom att gå in på bolagets hemsida där summan ofta uppdaterades. Men sen den sjätte december har ingenting hänt. Då började Birgitta bli misstänksam, och efter det ringde hon Peter Rosendahl flera gånger:

- Han sa att det varit sjukdom och mycket att göra innan jul. Han lät lite stressad. Pengarna kommer, dom kommer, sa han.

Men istället kom det ett brev till Birgitta förra veckan. Brevet var från Habo Finans styrelse. Där stod bland annat att bolaget misstänker oegntligheter och att alla in- och utbetalningar var stoppade.

Själv har hon har satt in 10 000 kronor Habo Finans avtal som kallas Diamanten. Det är ett avtal som VDn Peter Rosendahl själv ska ha haft hand om. Totalt handlar det om över 55 miljoner kronor som Rosendahl förvaltat. Enligt det brev som styrelsen skickade ut till sina kunder den tolfte januari så är det just i Diamanten som problemen funnits.

Styrelsen fick beskedet om att något inte stod rätt till på ett sammanträde innan jul, och det kom som en total överraskning för ledamöterna.

Som Nyheterna tidigare har berättat så har Rosendahl polisanmält sig själv för trolöshet mot huvudman, och utöver det har även styrelsen gjort en polisanmälan om trolöshet mot huvudman och grov förskingring.

Men det finns för närvarande inga styrkta misstankar om att Rosendahl skulle ha gjort sig skyldig till förskingring. Kammaråklagare Bengt Svensson säger nämligen till TT att misstankarna gäller förhållandena i verksamheten och inte att han skulle ha tagit något för egen räkning.

Hos polisen utreder man nu det här uppmärksammade ärendet. Mängder av folk hör av sig till kommissarien P-O Östlund för att få ett svar på vad som hänt med deras pengar. Men i nuläget har polisen ingen klar bild, men klart är i alla fall att man gjort en husrannsakan på en adress i Jönköping.

- Vi har tagit en del material i beslag, säger han. I övrigt vill han inte gå in på närmare detaljer i utredningen.