Verkstaden tar 1 000 kronor i timman

Många verkstäder i länet tar ut mer än 1 000 kronor i timman när dom skruvar med din bil. Det visar en granskning som SR Jönköping har gjort.

Det är SR Jönköpings motor- och trafikprogram På väg som har ringt runt till flera små och stora verkstäder runt om i länet och pratat med chefer över verkstäder både på Höglandet, i Värnamoområdet och i Jönköping.

BMW- och Mazdahandlaren Jacobssons i Jönköping tar drygt 1 000 kronor i timman, något billigare för äldre modeller. Atteviks som säljer Volkswagen och Audi på flera orter i länet, tar 1 075 kronor i timman på sina verkstäder. Volvohandlaren Nybergs som finns i Jönköping och på Höglandet tar uppemot 900 kronor timman.

De så kallade allbilsverkstäderna är billigare och både Bosch-kedjan och Mekonomen tar runt 800 kronor i timman.

Verkstäderna som SR Jönköping talat med säger att det är den dyra utrustningen som klarar av moderna bilars teknik som kostar så mycket. Flera verkstadschefer säger också att lönerna rusat iväg eftersom det råder brist på mekaniker.

- Jag har full förståelse för att en kund tycker det är dyrt att serva en bil idag, men vi måste täcka de kostnader vi har när det gäller utbildning av mekaniker och för de testintrument vi behöver för att serva en modern bil idag, säger Per Jacobsson, säljare på Jacobssons bil.

Men Bo Andersson på PA:s allbilsservice i Jönköping, som tar ut 775 kronor i timman, ger sin syn på varför han kan vara billigare än de stora bilkedjorna.

- De måste finansiera sina fina byggen, säger Bo Andersson som har en mindre verkstad.

Han tror priserna kommer att öka framöver, dels för att det råder brist på mekaniker och då rusar lönerna upp och dels för att det krävs mer och mer avancerade verktyg och datorer för att laga och serva en bil i dag.

Reportrar: Alexandra Pettersson och Peter Jernberg

alexandra.pettersson@sr.se

peter.jernberg@sr.se