Klipp från Habo Finans hemsida

Habo-vd nekar till brott - styrelsen hittar miljoner

Habo Finans vd, Peter Rosendahl, förnekar brott och menar att den uppkomna situationen beror på misslyckade placeringar och sjukdom.

- Hans uppfattning är att han gjort placeringar för Diamantens räkning (Diamanten är en aktieklubb i Habo och som administrerats av Habo Finans). Placeringarna har inte blivit så som han själv förväntat sig. Det har gjort att han av hård arbetsbelastning och på grund av vad som hänt har gått i väggen och blivit sjuk säger vd:n advokat Håkan Jansson.

Enligt Jansson har inga pengar försvunnit, Rosendahl har inte fysiskt tillgripit sig några pengar.

- Det är värdet som är annorlunda än vad man möjligen kunde förvänta sig att det var. Han har idag försökt gå igenom de tillgångar som finns i aktieklubben fortsätter Jansson.

Rosendahl säger sig inte ha gjort sig några skyldig till några brott. Han och hans advokat säger sig ha försökt få svar från företrädare från Habo Finans kring vad anklagelserna, som gäller grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott, grundar sig på men har inte fått några svar.

- Hans uppfattning är att han har gjort investeringar som kanske inte varit bra och som varit till nackdel för placerarna men han anser sig inte ha gjort sig skyldig till något brott.

- Min uppfattning är att vi ska försöka tillmötesgå alla investerare och försöka återbära så mycket som det går, men det måste ske efter det att värderingen är klar och vi kommit med ett förslag kring hur det ska avvecklas säger advokat Jansson.

Sent på måndagseftermiddagen kom även ett meddelande från företagets styrelse. Där skriver de bland annat att ”...ett icke obetydligt antal miljoner av investerade medel finns i behåll. Det rör sig om medel som finns i aktiedepåer samt på bankkonto.”

David Westh
david.westh@sr.se

Tidigare artiklar i samma ämne:

Utdrag från styrelsens meddelande:

Styrelsen har sedan en tid tillbaka haft att hantera frågor som uppkommit beträffande främst ett aktieplaceringsupplägg vid namn ”Diamanten”. Ett stort antal personer har sedan augusti 2004 i olika stor utsträckning satsat pengar för placering i Diamanten-upplägget. En av de frågor som nu självklart uppkommit är hur mycket av investerade medel som finns i behåll i dagsläget. Styrelsen har inlett en intern utredning med hjälp av externa konsulter. Utredningen syftar bla till att klarlägga aktuella värden avseende ”Diamanten”. Bolaget har dock redan nu kunnat konstatera att ett icke obetydligt antal miljoner av investerade medel finns i behåll. Det rör sig om medel som finns i aktiedepåer samt på bankkonto. Vidare finns det innehav av onoterade aktier. Värdet av dessa onoterade aktier är svårt att uppskatta i nuläget men en värdering kommer att ske.

Utredningsåtgärderna måste genomföras med stor noggrannhet för att säkerställa en lika behandling av samtliga investerare och för att möjliggöra bästa möjliga utfall för dessa. På grund av detta och på grund av omfattningen bl.a av antalet investerare och insatt kapital, kan i nuläget dessvärre inte någon bestämd tid anges för när utredningen kan beräknas vara avslutad. Bolagets tidigare VD har vid möte idag uppgett att han kommer att medverka med uppgifter till utredningen.

Styrelsen återkommer på torsdag 25/1 med besked om ytterligare information finns att lämna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista