Tvingas bo kvar i fuktdrabbad lägenhet

Det blir varken ersättningslägenhet eller några klara besked om ersättning för Helene Nilsson, som bor i den lägenhet i Vaggeryd, som drabbades av så omfattande fuktskador före jul att källartrappan rasade.

Annars var ju, som vi berättat tidigare, förhoppningarna höga när Hyresgästföreningen skulle ta kontakt med det kommunala bostadsbolaget VSBo som äger fastigheten.

Men Hyresgästföreningens Birger Schwalm förklarar varför familjen inte får en annan lägenhet.

- Det är för att vi har konstaterat att det inte finns någon hälsorisk i att bo i lägenheten.

Men för Helene Nilsson känns det jobbigt ändå. Efter att Hyresgästföreningen pratade med VSBo har man nu börjat med renoveringen av den separata vattenskadan som fanns i badrummet på övervåningen. Men den större fuktskadan i källaren, som gjorde att Helene trillade igenom sin trappa på väg ner med tvätten, kan man inte åtgärda förrän i mars. VSBo har sagt det tidigare, och Birger Schwalm håller nu med:

- Ja, man måste vänta tills risken för nattfrost är över.

Birger Schwalm säger att man håller på och röntgar marken för att upptäcka var läckan kommer ifrån. Men om man öppnar marken nu och det sen skulle bli minusgrader så finns det risk för att hela vattensystemet i fastigheten kan ta skada eftersom vattenledningarna ligger nedgrävda i dräneringen.

VSBo och Birger Schwalm hoppas att man ska kunna stoppa vattenflödet på annat sätt och återställa Helenes lägenhet före mars.

Och sen när man har konstaterat vad som orsakat fuktskadorna, ska man diskutera hur stor ersättning det kan bli tal om för Helenes del, men vad det kan röra sig om vet inte Birger Schwalm idag.

- Vi gör en beräkning när vi har en fullständig bild av vad som har hänt.

Han tillägger att han tycker att VSBo har varit tillmötesgående, åtminstone efter att Hyresgästföreningen kopplades in i fallet.