Starkare kopplingar mellan finansbolag och Habo Finans än vad som medges

Det finns starka kopplingar mellan det omdiskuterade bolaget Habo Finans, som nu utreds av polisen, och det etablerade finansbolaget Weavering Capital.
Weavering Capital har låtit en av sina mäklare arbeta deltid på Habo Finans samtidigt som Habo Finans marknadsfört sina tjänster med hjälp av Weavering.

Men när flera hundra kunder nu riskerar att mista sina besparingar vägrar dock Weavering Capital ta något som helst ansvar för härvan, det säger VD:n Jörgen Örn till Nyheterna.

- Jag ser inte något som helst ansvar för vår del.

Men borde ni inte haft mer insyn med tanke på att ni har en medarbetare som har jobbat på Habo Finans?

- Han var väldigt tydlig i sina kontakter med depåkunderna att han enbart jobbade med dom separata depåerna som hanterades av Weavering Capital, säger Jörgen Örn.

Som vi tidigare berättat så har Habo Finans i sina avtal med kunderna hävdat att dom står under det större företagets Weavering Capitals handelstillstånd men det förnekar Weavering Capital bestämt - istället säger dom att Habo Finans har rekommenderat Weavering Captial - men uppgifter som Nyheterna tagit del av visar att det finns starkare kopplingar företagen emellan än så.

Under perioden mars till december förra året så jobbade en av aktiemäklarna på Weavering Capital, en dag i veckan på Habo Finans. Vi har försökt nå honom men han får inte tala med oss. Weavering Capital hänvisar hela tiden till VD:N Jörgen Örn.

Aktiemäklaren finns också med på en delägarlista över Habo Finans från juli 2005, som en av aktieägarna, något han totalt förnekar idag, genom vd:n Jörgen Örn

- Enligt honom själv har han fått ett erbjudande om att bli aktieägare men det svarade han aldrig på och han har inget aktiebrev, han har heller inte betalat någonting och har inte sett någon avräkningsnota för det här. Enligt honom själv är han inte aktieägare i Habo Finans, säger VD:n Jörgen Örn.

Är det lögn helt enkelt det som står på listan?

- Det kan jag inte kommentera om det är lögn men han är inte aktieägare, svarar han.

Varför tror du att hans namn står med på listan då?

- Ja, inga kommentarer, jag vet inte, jag har svårt att se varför han gör det, säger Jörgen Örn

Senast i november var den här aktiemäklaren tillsammans med Habo Finans ute och informerade om Habo Finans och Diamanten men trots det har varken han eller någon annan i Weavering Capital haft koll på att det står som det gör i avtalen - att Habo Finans lyder under Weavering Capitals handelstillstånd säger Vd:n Jörgen Örn.

- Nej han har inte sett det.

Reporter Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Reporter Pernilla Arvdisson
pernilla.arvidsson@sr.se