Facklig protest mot hamburgerkedja

Den fackliga organisationen Syndikalisterna i Jönköping genomförde på onsdagskvällen en protestaktion mot hamburgerkedjan Max och deras restaurang på Herkulesvägen i Jönköping.

Ett 20-tal medlemmar stod utanför restaurangen med plakat och röda fanor och delade ut flygblad där man protesterade mot hur hamburgerkedjan behandlat en av deras medlemmar.

Syndikalisterna hävdar att en av deras medlemmar anställd på Max fått sparken för att han kritiserat arbetsgivarens personalpolitik. Flygbladen som delades ut hävdar också att Max satt i system att lura sina anställda på lön, bland annat genom att skicka hem många unga när det är få kunder i restaurangen. I flygbladet uppmanades kunder att söka upp en annan restaurang.

Pär Larshans, personalchef på Max hade på onsdagen rest ned till Jönköping för att sköta förhandlingarna om den anställde. Han tillbakavisar kritiken för Nyheterna och säger att man inte skickar hem anställda när det är folktomt i lokalen.

Däremot bekräftar han att man varslat syndikalistmedlemmen om uppsägning men Pär Larshans vill inte närmare gå in på av vilka skäl. Förhandlingarna om den anställde var vid 19-tiden på onsdagskvällen inte klara.

Polisen fick flera gånger besöka restaurangen sedan den kommit klagomål om att Syndikalistmedlemmar hindrat kunder att komma in och ut från restaurangen.

Syndikalisterna hade också varslat om åtgärder i form av blockader mot Maxrestaurangerna i Jönköping om man inte kommit fram till någon lösning.

Förhandlingarna mellan företaget och facket slutade dock med en överenskommelse, den anställde får behålla sin anställning.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se