Psykiatrin: Vi såg ingen hotbild

Den 27-årige man som misstänks för att ha knivdödat åttaårige Tobias Enroth i Norrahammar, skrevs ut från rättspsykiatrin så sent som i slutet på november. Nu startas en internutredning inom psykiatrin om händelsen.

-Det är mycket svårt att göra en bedömning av de här patienterna, men i det här fallet kom länsrätten fram till att mannen inte längre led av någon allvarlig psykisk störning, och därför kunde han skrivas ut, säger Johan Björck som är verksamhetschet på psykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov.
Våren 2004 tände den nu misstänkte mannen på sin mammas lägenhet på Öxnehaga i Huskvarna. Han erkände dådet, och berättade i tingsrätten hur dåligt han mådde psykiskt, och om röster som uppmanade honom att tända på.
Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att det är länsrätten om avgör om en patient är frisk nog att skrivas ut eller inte. Överläkaren på psykiatrin gör en ansökan till länsrätten som tar in ett yttrande från åklagaren, och från en sakkunnig läkare innan man tar sitt beslut.
Och i november beslutade länsrätten att mannen kunde skrivas ut. Den sakkunnige läkaren menade enligt domen att mannen både hade sjukdomsinsikt och motivation att behandla sin sjukdom, och att det inte förelåg någon hotbild över huvudtaget.
För psykiatrin i Jönköping är det tredje gången på kort tid som det inträffar allvarliga händelser där patienter är inblandade.
I oktober knivdödades en sjuksköterska av en patient som återvände från en permission, i början av januari tog en gammal man livet av sin hustru och sig själv efter att han fått vänta så länge på psykakuten att han gav upp och åkte hem.
Och igår knivdödade den 27-årige mannen en åttaåring helt utan några synbara motiv. Och Johan Björck ser allvarligt på det som hänt.
-Det är jättejobbigt för oss inom kliniken, och vi känner för dem som drabbas på olika sätt.
-Vi kommer givetvis att göra en internutredning för att se om det är något som skett eller något man har missat.
Reporter Maria Rymell
maria.rymell@sr.se