27-åringen häktad - på sannolika skäl misstänkt för mord på Tobias

Den 27-årige man som misstänks för mordet på åttaårige Tobias Enroth i Norrahammar häktades under fredagen, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannens advokat motsatte sig häktningen, och mannen själv kunde varken förneka eller erkänna mordet. 
Åtalet ska vara väckt senast den nionde februari.

- Det är svårt att få något bra grepp om vem mannen är. Han är förvirrad, och min amatörbedömning är att han fortfarande borde vara i behov av rättspsykiatrisk vård, säger kammaråklagare Anders Brokelind.

Mannen var skäggig och smal, och bet frenetiskt på sina naglar där han satt i polishuset i Jönköping, iklädd kriminalvårdens gråa kläder. Han var barfota och hade endast tofflor på fötterna. Han kunde inte ge något bra svar på vem han var och när han var född.

Den 27-årige mannen uteblev så sent som igår från en medicinering på den psykiatriska klinken i Jönköping.

Psykiatrin sökte då mannen per telefon utan att lyckas nå honom. Senare under dagen misstänks alltså mannen ha dödat åttaårige Tobias Enroth.
-Mannen stod under frivillig vård, så vi kunde inte göra mer, säger Johan Björck, verksamhetschef på psykiatriska kliniken.

Socialstyrelsen kommer nu att begära in uppgifter från kliniken av vad som gjorts i ärendet. Samtidigt kommer den psykiatriska kliniken också att göra en internutredning.
Carsten Frisenette Fich, läkare, säger att det är ett dåligt tecken att det inträffat tre mordfall på kort tid med patienter som haft med psykiatrin i Jönköping att göra.
-Vi ska se över våra rutiner och se om det ska göras några förändringar, eller om det handlar om en olycklig slump att det blivit så här, säger Johan Björck.

-Vi har haft den här typen av öppenvård i 15 år, och det har fungerat bra för den här patientgruppen.
Pressen på personalen inom psykiatrin är nu så hård att personalen själva får krishjälp.

-Det går inte att beskriva hur svårt det är, säger Johan Björck.

Den 27-årige man som misstänks för knivdådet mot åttaåriga Tobias Enroth i Norrahammar igår, kommer att begäras häktad idag, detta vid en förhandling vid Jönköpings tingsrätt klockan tre i eftermiddag.

Åklagaren vill häkta mannen på sannolika skäl, alltså den högre misstankegraden, misstänkt för mord alternativt dråp.

Misstankarna mot mannen har stärkts efter att polisen igår hittade en kniv i en snödriva längs den flyktväg som mannen tog.
Men 27-åringen själv har inte erkänt något.
-Mannens inställning är att han förnekar brotten, och han de svar han ger är mycket osammanhängande, säger Lennart Wennblom som leder polisens utredning.
-Det finns ändå ett stort antal vittnen till händelsen och även om jag inte kan gå in på vad de har sagt, så har vi en mycket god bild av vad som hände i Norrahammar, även innan pojken dödades, säger han.

Dagen efter det tragiska knivmordet i Norrahammar igår, då åttaårige Tobias Enroth dödades, så kommer många barn och ungdomar till platsen idag, för att tända ett ljus och visa sin omtanke. Malin Gross och Jessica Almgren är 13 år gamla.
-Man kan inte fatta att det kan hända. Ett så litet barn..., säger de.
-Man tänker ju på hans familj också.
Flickorna hade samling i skolan idag där alla fick prata om det som hänt och klassen höll också en tyst minut.
-Det är skönt att få prata om det, säger Malin och Jessica.
Stephan Rapp, skoldirektör i Jönköpings kommun fanns idag på plats på Slättenskolan i Norrhammar, där Tobias gick.
-Detta är ingen vanlig dag, utan en dag med mycket sorg, säger han.
Han berättar att personalen träffat barnen i sina grupper, de får ställa frågor och prata om det som hänt. Någon vanlig skoldag blir det inte.
-Det finns ett rum iordningställt där barnen kan få prata med vuxna, säger han.
-Det här måste få ta den tid det tar för barnen att bearbeta, säger Stephan Rapp.