Centern stöder företag som inte vill skriva kollektivavtal av religiösa skäl

Nu engagerar sig också Centerns riksdagsledamot Annie Johansson från Värnamo i den uppmärksammade blockaden mot de företagare i Smålandsstenar som vägrar teckna kollektivavtal av religiösa skäl.

Hon tycker att de ska slippa och att fackets stridsåtgärder, som pågått i mer än tre månader, inte är rimliga.
-Jag tycker att facket gått för långt, och att man ska införa en proportionalitetsregel, man måste se vad som är rimligt i konflikten, säger hon.
-Stridåtgärder får inte användas om det är så att de lokala avtalen har lika bra eller bättre villkor än vad kollektivavtalen har, säger hon.
I går träffade Annie Johansson de företagare och Plymouthbröder i Smålandsstenar som är försatta i blockad för sin vägran att teckna kollektivavtal av religiösa skäl.
Och eftersom de, enligt vad hon fått veta, betalar sina anställda minst lika bra som det kollektivavtalet stadgar tycker hon att de ska slippa skriva under. Och också slippa utsättas för fackliga stridsåtgärder.
I dag skickar Annie Johansson och ytterligare några centerpartister ett öppet brev till socialdemokraternas blivande partiledare Mona Sahlin och frågar hur hon ställer sig till att, som Annie Johansson uttrycker det, facket tvingar svenska företag ut ur landet.

Ett av de blockerade företagen i Smålandsstenar, Skandro Trade, har ju långt gångna planer på att flytta produktionen och jobben till Tjeckien.
Centern vill alltså ha en så kallad proportionalitetsregel som ska avgöra om fackets stridsåtgärder är rimliga.
Men den nya regeringen är inte överens. Moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin har deklarerat att han inte vill ändra lagen, utan tycker att parterna själva ska lösa sådana här frågor
-Han tycker inte likadant som centerpartiet, men vi är fyra partier i regeringen som slåss om olika saker.
Jag hoppas ändå att man ser över det här för det kan inte vara rimligt att man driver en arbetsmarknadspolitik som gör att jobb och företag flyttar från Sverige, säger Annie Johansson.
-Är det så att man på grund av religösa skäl inte kan skriva under ett avtal tycker jag att vi ska anpassa systemen efter människor.