Värmeslinga läggs ner i Göteborgsbacken

Göteborgsbacken på riksväg 40 genom Jönköping ska nu få ett extra körfält uppför. Och för första gången någonsin ska Vägverket pröva på att lägga ner en värmeslinga som ska hålla snö och is borta. På så sätt ska lastbilar komma uppför backen också vintertid, tror Tomas Calmviken som är avdelningschef hos NCC Construction i Jönköping:

Varje vinter brukar lastbilar bli stående i Göteborgsbacken och då stannar också all annan trafik på den här viktiga pulsådern. Och stoppen kostar miljoner.

Det nya tredje körfältet ska bli tre kilometer långt och halva den sträckan - där backen lutar som mest - ska också förses med den här unika värmeslingan.

Men tekniken är alltså ny och man vet inte exakt hur den kommer att fungera. Och enligt Tomas Calmviken på NCC som ska göra jobbet blir det en utmaning att lägga slingorna.

Två broar kommer också att breddas vid den här ombyggnaden av riksväg 40. Arbetet börjar i april och i november - lagom till nästa vintersäsong - räknar man med att den varma vägen ska vara klar.