Öppning för friskola driven av Plymouthbröderna

Nu har den extrema kristna rörelsen Plymouthbröderna åter hamnat i fokus. 
Det handlar inte om den uppmärksammade blockaden mot företagen i Smålandsstenar, utan om planerna på egna friskolor i Långaryd.

Skolverket har tidigare sagt blankt nej, men nu har man tänkt om:

Redan för sex år sedan avslogs Plymouthbrödernas ansökan om att få starta en friskola i Smålandsstenar. Sommaren 2005 stoppades planerna på två friskolor ett par mil söderut, i Långaryd.

Det överklagades, men innan Länsrätten i Stockholm hunnit ta ställning meddelade alltså Skolverket i dag att man tänker ompröva sitt beslut. Det är överraskande eftersom Skolverkets motivering till avslaget var väldigt tydligt. De hävdade nämligen att Plymouthbröderna är en mycket sluten rörelse, som vill ha egna skolor för att skydda sina barn från influenser utifrån och att brödernas grundläggande inställning är att världen utanför den egna kretsen är av ondo.

Det gjorde, enligt Skolverket, att Plymouthbröderna inte kunde driva en skola enligt skollagen och läroplaner. Det som fått Skolverket att ändra sig är att företaget Laboraskolan, som ägs och styrs av Plymouthbröder och som ligger bakom ansökan, på 30 punkter lovat att följa alla regler.

Dessutom har de rekryterat en rektor som inte tillhör rörelsen och lovar att försöka locka elever som inte heller har anknytning till Plymouthbröderna.

Skolverkets jurist Frank Norberg säger att om det nu blir klartecken så kommer det att bli inspektioner när skolorna väl kommit igång. Får de klartecken så kan undervisningen i Långaryd starta redan till hösten.

Anders  Borg
anders.borg@sr.se