Rättspsykiatriska får svidande kritik från kollega

Den rättspsykiatriska kliniken i Jönköping får svidande kritik från kollegor i landet.

Kliniken är för liten för att fungera ordentligt och den formulering om ”obefintligt risk” som ska ha förekommmit i samband med utskrivningen av den 27-årige man som nu är sannolikt misstänkt för mordet på åttaårige Tobias Enroth i Norrahammar var felaktig.

- Den läkare som skrev det har uttryckt sig på ett felaktigt sätt och jag tycker att länsrätten borde ha reagerat på det här, för det är ett uttryck som egentligen inte finns säger Erik Söderberg som är chefsöverläkare på rättspsykiatriska regionvårdskliniken i Sundsvall.

Den 27-årige mordmisstänkte mannen skrevs så sent som i november ut från rättspsykiatriska kliniken i Jönköping. Han hade då vårdats där efter att blivit dömd för en mordbrand 2004.

Enligt Erik Söderberg bedömde då kliniken och länsrätten att risken för återfall var obefintlig men det är ett ord som inte ens finns menar chefsöverläkaren Erik Söderberg.

Dessutom tycker Erik Söderberg att kliniken i Jönköping med sina 12 vårdplatser är för liten för att fungera som en rättspsykiatrisk klinik över huvud taget.

50 vårdplatser tycker han borde vara ett minimum för att hålla kvaliten med rätt vårdinsatser för patienten, men inte minst för att allmänheten ska kunna vara säker på att riskbedömningarna är ordentligt gjorda.

Men på rättspsykiatriska kliniken i Jönköping tillbakavisar de kritiken och tycker den är obefogad.

- Det finns inga studier som visar att mindre kliniker är sämre än större. Det här är helt obefogad kritik, säger chefsöverläkare Per-Algot Thorslund.

- Allmänheten kan  vara säker på att vi gör rätt riskbedömningar.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se