Sydlänken skapar oro i Bondstorp

Just nu arbetar Svenska kraftnät på en lösning kring hur man ska placera sydlänken bäst. Det finns fyra omdiskuterade förslag som alla passerar Jönköpings län. Ett av förslagen har skakat om en hel by.

Om elförbindelsen sydlänken läggs med luftledning över Bondstorp i Vaggeryds kommun, kommer strålning ödelägga hela byn tror samhällsföreningens ordförande Rolf Johansson.

- Den skulle gå rätt över bebyggelsen här, husen skulle bli obeboliga säger Rolf Johansson.

Sydlänken innebär förhoppningvis en tryggare elförbindelse för Sverige och Norden, men kanske också en katastrof för Bondstorp i Vaggeryds kommun.

Byns cirka 100 hushåll skulle nämligen hamna i kläm om det blir så att statliga Svenska kraftnät bestämmer sig för att låta sydlänken passera med en luftledning över byn. Det här är ett av fyra alternativ när man nu funderar över hur elförbindelsen mellan Hallsberg i Närke ner till Hörby i Skåne ska se ut.

Blir det en luftledning skulle strålningen från den innebära att nästan alla hushåll måste flytta säger Rolf Johansson.

- Det innebär att större delen av husen blir obeboliga. Vi förstår inte hur man har kunnat komma med ett sådant förslag, som innebär att man i princip raderar hela byn.

Strålningen skulle alltså ställa till det, det håller även Svenska kraftnät med om. Enligt rekommendationerna skall ingen bo närmare än 80 meter från en sådan luftledning, därför är bondstorpsalternativet något som måste ses över igen.

- Vår målsättning är att komma där vi gör så liten skada som möjligt. Vad gäller Bondstorp så får vi sätta oss ner och titta på om vi ska passera här eller ska vi försäka hitta någon annan dragning i närheten säger sydlänkens projektledare Thomas Benselfelt.

Beslutet tas först senare i vår, men oron i Bondstorp är redan jättestor och man har lämnat in protester till Svenska kraftnät.

- Jag har inte hört någon som är positiv, alla jag träffat har varit väldigt upprörda över förslaget säger Rolf Johansson.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se