Plymouthbröderna erbjöd borgerliga politiker pengar

Medlemmarna i den kristna rörelsen Plymouthbröderna satsade miljoner på en borgerlig valseger i höstas, trots att de själva är förbjudna att rösta i demokratiska val. 
Borgerliga riksdagskandidater erbjöds dessutom pengar till sina valkampanjer.

- Jag tror att samtliga borgliga riksdagskandidater på valbar plats fick den här informationen. Jag tackade nej eftersom jag vill vara fri från sådant. Min valkampanj finansierades helt med medel från partiet säger Annie Johansson (c) från Värnamo som var en av de som fick erbjudandet från Plymouthbröderna.

De extrema Plymouthbröderna finns i 19 länder och är kända för att avskärma sig från samhällslivet. Men de är motsägelsefulla.

TV, radio och internet är djävulens kommunikationsmedel och bannlysta. Det skriver de på sin egen hemsida på, just det, internet.

De är dessutom förbjudna att rösta. Inför valet i höstas påstods att Plymouthbröderna via ett engelskt bolag satsat flera miljoner på annonser och flygblad för att få en borgerlig regering. I dag kan Nyheterna berätta att bröderna också ägnade sig åt lobbyverksamhet och att de vände sig direkt till borgerliga riksdagskandidater med en folder med önskemål och erbjöd pengar till deras valkampanjer.

Eftersom bröderna inte får rösta försöker de alltså påverka på andra sätt för att få politiker att driva deras frågor om moral och kristna värderingar. Så har skett också i Australien, USA och Kanada. På Nya Zeeland satsade Plymouthbröderna stora summor för att stötta konservativa krafter i valet för två år sedan och senare avslöjades att de hyrt in privatdetektiver för att gräva fram obehagliga fakta om det styrande arbetarpartiets ledare. Den här skandalen tvingade oppositionsledaren att avgå nu i november.

Här i Sverige har ju Plymouthbröderna främst uppmärksammats genom blockaden i Smålandsstenar, där bröder vägrar teckna kollektivavtal av religiösa skäl. Men det finns också frågor, begäran om vigselrätt och friskolor, där rörelsen fått avslag under det socialdemokratiska styret och nu hoppas på framgång hos den nya regeringen. 

Men Annie Johansson säger att hennes stöd enbart gäller konflikten med facket i Smålandsstenar.