Ja till vårdnadsbidrag - men inte i Nässjö

I stort sett samtliga kommuner i Jönköpings län vill införa ett vårdnadsbidrag när det blir möjligt första januari nästa år. Det visar en rundringning som Nyheterna gjort. Det är bara i Nässjö, som styrs av en vänstermajoritet, som man gör tummen ner för vårdnadsbidraget, konstaterar socialdemokratiska kommunalrådet Bo Zander:

Från första januari nästa år kommer kommunerna att få möjlighet att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag om de vill. Regeringen håller som bäst på att se över exakt hur det ska gå till.

Föräldrar som stannar hemma med sina barn ska kunna få 3000 kronor i månaden efter skatt. Och det gäller de som har barn som ännu inte fyllt tre år.

Men när regeringen nu öppnar dörren för vårdnadsbidraget så gör man det utan att betala, den frågan får kommunerna själva lösa.

Detta är något som väcker en viss irritation bland kommunerna som nu planerar att införa bidraget.

I Jönköpings län är alla borgerligt styrda kommuner mer eller mindre positiva till själva vårdnadsbidraget. Den besvikelse som ändå lyser igenom handlar om just finansieringen. Exempelvis säger moderaternas Anders Wilander i Tranås att det är ganska typiskt att man från centralt håll lägger ansvaret på kommunerna, men inte skickar med några pengar.

I Aneby säger centerns kommunalråd Lars-Erik Fälth att man vill införa vårdnadsbidraget, men ändå måste se över hur man ska ha råd med det.