"Anorexiskola" startar i länet

Snart startar en ny behandlingsform för unga anorektiker.

Det handlar om att barn och ungdomar dagligen ska få hjälp med sina ätstörningar, utan att behöva läggas in på sjukhus.

Mie Lundqvist är överläkare på barnpsykiatriska kliniken på Ryhov. Hon menar att den nya dagliga vårdformen kan liknas vid en skola för anorektiker.

- Det är inte en så dum liknelse, säger hon.

Tills nu har länets unga anorektiker kunnat få behandling genom upprepade- men spridda- besök på någon öppenvårdsmottagning. När sjukdomen har tagit över kroppens ork, har de istället blivit inlagda på sjukhus.

Men nu satsar Ryhovs länssjukhus på ytteligare ett behandlingsalternativ. Inom kort öppnar nämligen en dagverksamhet med fyra nya vårdplatser där unga anorektiker ska få hjälp med att lära sig äta igen, samtidigt som de kan bo kvar hemma.

Den nya vårdformen innebär att de får hjälp varje dag, från tidigt morgon, fram till eftermiddagen.

- Det man börjar med är att få hjälp och stöd med ätandet, så att en viktuppgång påbörjas. När man har fått det att fungera går man på nästa stöd; då ser vi mer på livet och vad som finns att komma tillbaka till.

Överläkare Mie Lundqvist uppskattar att det finns ungefär 80 barn och unga, mestadels flickor, som har anorektiska ätstörningar i länet. En del av de söker hjälp vid öppenvården, men när det inte hjälper, är tanken att de hädanefter ska kunna få ta del av den nya vårdformen.

- Det som är viktigt är att de som inte kunnat ta emot en behandling förut, nu får en snabbare möjlighet till tillfrisknande med ett så här stort och massivt omhändertagande.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se