Misshandelsfilm cirkulerar på nätet

Polisen kommer nu att titta närmare på en film som cirkulerar på internet, där en misshandel i centrala Jönköping visas. På en dryg vecka har filmen setts mer än 3 000 gånger på nätet.

Filmen är tre och en halv minut lång, och visar bland annat hur två människor slåss med varandra inne och utanför en snabbmatsrestaurang i Jönköping.

Efter en tid kommer polisen till platsen, och det finns även en polisanmälan kring händelsen, som inträffade efter midnatt den 20 januari. För polisen innebär det både problem och möjligheter med att en sådan här film finns.

Peter Hultgren, polis, tror att filmsekvensen kan påverka eventuella vittnen negativt, eftersom de inblandade också kan vara bland de 3000 personer som har sett filmen.

- Vittnen kanske lägger ihop sina egna upplevelser med det de sett på filmen, och sedan vet man inte om det som vittnet berättar är dess egen berättelse eller inte.

Det här fenomenet har uppkommit på senare tid, och det kallas för happy slapping, enligt experter på området.

Ann-Katrin Agebäck på Medierådet har tidigare berättat i vårt eftermiddagsprogram Lasso om den här företeelsen. 

Enligt henne finns det också fall där förövarna själva provocerar fram ett slagsmål, filmar det under tiden och sedan lägger upp filmen på nätet. Peter Hultgren ser också risker med det här.

- Det kan till exempel trigga till hämndåtgärder, säger han.

Men än så länge är det mycket ovanligt att polisen använder filmer av det här slaget som bevismaterial.

- Mig veterligt blir det här det första fallet för oss, säger Peter Hultgren.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se