Åtal klart mot mordmisstänkt i Gislaved

I morgon kommer åtalet mot en 34-årig man som är bosatt i Gislaveds kommun och misstänkt för mordet på Erik Axel Eriksson i Växjö 1992.

I nästan tre månader har den nu 34-årige mannen som bor i Gislaveds kommun suttit häktat misstänkt för det 14 år gamla mordet. 

På kvällen den 31 mars 1992 kom 26-årige Erik Axel Eriksson ovanligt sent hem till sin bostad i Växjö. Mördaren väntade då på honom och avlossade fem skott. Vittnen beskriver gärningsmannen som en mörkklädd person som varit i området ett par timmar innan skotten föll.

Enligt Smålandsposten så hade 34-åringen - som då var 19 år - vid tiden för mordet lånat ett tjänstevapen från en reservofficer som var bortrest. Vapnet var av samma typ som utredarna redan 1992 konstaterat användes vid mordet .

När vapnet lånades ut till den misstänkte var det rengjort och infettat. På kulor från mordplatsen fanns rester av vapenfett.

Motivet till mordet är hittills helt okänt. Den misstänkte 34-åringen som numera bor i Gislaveds kommun var alltså bara 19 år vid tiden för mordet. Han och Erik Axel Eriksson var med i samma jujutsuklubb och i frivilligorganisationer inom försvaret.

Vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson menar att det var 34-åringen som begick mordet. Imorgon åtalar hon honom för mord.