Konflikten i Smålandsstenar över

Skogs- och träfacket och företagen Ji-ma och Skandro Trade i Smålandsstenar har nu kommit överens, utan att teckna kollektivavtal. Genom en skriftlig överenskommelse har företagen lovat att följa kollektivavtalet ändå.

Konflikten är alltså avblåst och blockadvakterna fick i onsdags kväll åka hem. Lars Dahlstedt var medlare i konflikten:

- Jag är nöjd. Det har varit en lång och säregen konflikt, säger han.

Efter en konflikt på nästan fyra månader har nu skogs- och träfacket och företagen Ji-ma och Skandro Trade i Smålandsstenar kommit överens. Företagen, som ägs av medlemmar i den religiösa rörelsen Plymouthbröderna, har vägrat teckna kollektivavtal med hänvisning till en text i Bibeln, som rörelsen tolkar som att dom inte får ingå den här typen av avtal med någon utanför rörelsen.

I oktober satte skogs- och träfacket dom båda företagen i blockad, och debatten om fackets rätt eller fel i detta har varit het.

Det såg länge ut att bli svårt för dom båda parterna att komma överens. Men i onsdags kväll efter flera tidigare medlingsförsök så enades dom båda parterna om en skriftlig överenskommelse där företagen föbinder sig att följa kollektivavtalet. 

I överenskommelsen så finns inte den så kallade fredsplikten med, och det kan sätta extra press på företagen att följa kollektiavtalet:

- Om vi ser att företagen inte följer avtalet så kan vi dra igång blockaden igen, säger Per-åke Pålsson, ombudsman för skogs- och träfacket, som också är mycket lättad över att dom äntligen kommit överens.

- Vi har nu ringt blockadvakterna och sagt åt dem att gå hem.

Rolf Skinner, en av ägarna till Skandro Trade säger till Nyheterna att både han och de anställda är glada att konflikten är över eftersom det har varit en hård press på dom.

Men något avtal är alltså inte underskrivet. Istället ska en oberoende revisor hålla facket informerat om löner och villkor på företaget.

Företagets flytt till Tjeckien är för sent att stoppa, säger Rolf Skinner till Sveriges Radio. Verksamhet kommer att flyttas men samtidigt kommer fabriken i Smålandsstenar att vara kvar och Rolf Skinner hoppas också att han kan ha kvar alla anställda.

Reporter: Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se