Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik från JO mot psykkliniken

Publicerat fredag 2 februari 2007 kl 06.57
JO riktar nu hård kritik mot psykkliniken på Ryhov. Foto Martin Eriksson.

Det fortsätter att storma kring den psykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov. Justitieombudsmannen, JO, riktar nu hård kritik mot hur kliniken sköter sig på flera olika områden.

En inspektion som gjordes i slutet på november förra året visar bland annat att förteckningar över intagna patienter inte är korrekta, och att kliniken tagit alldeles för lång tid på sig att upprätta vårdplaner för de patienter som vårdats där.

Inspektionen är alltså gjord efter det uppmärksammade mordet på en sjuksköterska vid kliniken i höstas, men innan den senaste tidens tragiska händelser, där mordet på åttaårige Tobias Enroth i Norrahammar är det senaste exemplet. I alla dessa fall har förövarna varit i kontakt med psykvården på ett eller annat sätt.

Och den tre dagar långa visiten som JO gjorde på kliniken i vintras pekar på en rad brister i den psykiatriska klinikens agerande i olika fall. Justitieombudsmannen begärde till exempel att få se samtliga patientjournaler och förteckningar över vilka patienter som vårdades på kliniken.

Men all den informationen kunde inte kliniken ta fram. Förteckningarna över intagna patienter var inte kompletta och vissa patientjournaler saknades också helt bland de framtagna akterna. JO konstaterar även att journalerna inte alltid signerades.

Den som läggs in på en psykiatrisk klinik har rätt att få en stödperson om den vill. Men i en del av de journaler som JO granskade så saknades det uppgifter om patienterna hade informerats om det eller inte. JO förutsätter att rutinerna kommer att ses över i samtliga de här fallen.

JO är också frågande till varför den psykiatriska kliniken inte gjort iordning några korrekta vårdplaner för sina patienter. En vårdplan ska upprättas redan i samband med ett beslut om att en patient tas in för tvångsvård, det vill säga på ett tidigt stadium i vårdkedjan. Men enligt JO verkade kliniken i många fall först upprätta en sådan här vårdplan när patienternas framtid togs upp i länsrätten. JO betonar i sin inspektionsrapport vikten av att kliniken upprättar vårdplaner för sina patienter, även om de här planerna blir preliminära i ett första skede.

JO kritiserar också den psykiatriska klinikens rutiner för permissioner och utlämnande av allmänna handlingar.

Reporter Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".