Schlagerfantasten Stefan Eriksson. Foto: Pernilla Arvidsson

Melodifestivalyra bland melodifestivalnördar

Det är melodifestivalyra i Jönköping just nu - det är ju delfinal imorgon på Kinnarps Arena.
En del är mer intresserade, andra mindre och så finns det de riktigt inbitna nördarna. Och nu är de här, flera av medlemmarna i Melodifestivalklubben, de som åker land och rike runt för att inte missa vare sig delfinal eller den stora Eurovision song contest.

Stefan Eriksson är marknadschef från Eskilstuna men under sex veckor framöver också schlagernörd även om det inte är vad han tycker är den bästa beskrivningen av honom.

- Jag gillar inte själv att benämna mig så men visst har jag ett enormt intresse. Det är allt runtomkring, kläderna, låtarna, hela konceptet, glamouren tilltalar mig, säger han.

I lobbyn på schlagerhotellet råder febril aktivitet. I ett hörn intervjuas Uno Svenningsson i ett annat sitter ett gäng journalister och fotar och mitt i allt hittar jag naturligtvis Stefan som är en av ungefär 300 medlemmar i Melodifestivalklubben i Sverige som bara älskar schlager. Så mycket att han snudd på har vigt sitt liv till att åka runt och följa med i de olika tävlingarna och till sist också då den stora Eurovision song contest.

- Det är som att man går in i schlagervärlden i sex veckor och lever i den här festyran och så kommer man ut sex veckor senare, säger Stefan.

Och det är inte bara låtarna och framträdanden som gäller, det handlar om fester, press, skivsläpp och inte minst förberedelserna när det gäller kläderna...

- Det går åt oerhört mycket pengar på framförallt kläderna. Det sticker iväg upp emot sex tusen kronor, skrattar han.

Hur normal är du?

- Jag är nog tämligen udda skulle jag säga...

Bästa låten genom tiderna?

- Jag tycker att Carolas Evighet är en oerhört bra låt, säger Stefan.

Reporter Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista