Längre väntetider i vården väntar

Patienter kommer att få vänta allt längre för att få träffa en läkare i länet framöver. Det här blir en konsekvens av den nya arbetstidslagen som började gälla för en månad sen.

Den nya arbetstidslagen som grundas på EU-direktiv innebär bland annat att man har rätt till minst elva timmars dygnsvila - nåt som många läkare inte haft i sina scheman dom dagar dom haft beredskap.

Den nya arbetstidslagen som trädde i kraft vid årsskiftet har ännu inte börjat tillämpas fullt ut - eftersom det är en lag som man med hjälp av kollektivavtal kan göra vissa avskrivningar från. Något sådant avtal finns ännu inte i landstinget. Men en del kliniker har gjort schemaändringar från årsskiftet och lagen har redan nu i vissa fall fått konsekvenser för patienterna när läkare tvingats ställa in mottagningar hela dagar för att de varit för trötta, berättar Bengt Hultberg som är ordförande i Jönköpings läns läkarförening.

- Tyvärr kommer det här att innebära att det blir mer väntetider, stick i stäv med tankarna om vårdgarantin och att man ska öka tillgängligheten, säger Bengt Hultberg.

Än så länge är det för tidigt att säga exakt vad den nya arbetslagen får för konsekvenser för patienterna - men oavsett om man gör avskrivningar från den i kollektivavtalet kommer den att påverka väntetiderna.

- Det kommer att få negativa konsekvenser för väntetiderna, säger Bengt Hultberg som tror det kommer att krävas avsevärt fler än tio extra läkartjänster i landstinget för att fylla hålen i det nya schemat.

Reporter: Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".