Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det har blivit tusentals färre handledare för privata övningskörare i länet.

Dyrare körkort när allt färre vill handleda

Antalet personer som vill vara handledare vid privat övningskörning har minskat med flera tusen i Jönköpings län och det här kan göra det dyrare för många att ta körkort när man istället behöver fler körlektioner på körskolan.

Det stora raset inträffade under förra året, då det blev obligatoriskt för alla att gå en kurs för att få handleda vid övningskörning.

17-åriga Mikaela Johansson har precis börjat övningsköra, och hon är kritisk till handledarutbildningen.

- Jag tycker det är dåligt. Det känns som att de bara vill klämma ut ännu mer pengar av en, säger hon.

Sedan drygt ett år tillbaka är det lag på att den som ska vara handledare vid privat övningskörning måste genomgå en utbildning tillsammans med den som ska övningsköra. Utbildningen kan kosta så mycket som 700 kronor per person, och det här har gjort att färre är villiga att bli handledare.

Under 2005, då det fortfarande var gratis att bli handledare, godkändes över 19 000 handledare i länet. Men 2006 minskade det här drastiskt, då blev nämligen bara 4 358 personer godkända. Det innebär alltså en minskning med 15 000 handledare i Jönköpings län.

- Det är en ganska stor skillnad, säger Susanne Martin som jobbar med körkortsfrågor på länsstyrelsen.

Men om minskningen av antalet handledare också leder till att det blir färre ungdomar som klarar av att ta körkort, det är oklart i dagsläget.

- Förut hade vi en situation där elever hade väldigt många handledare, och om det automatiskt ledde till ökad övningskörning, det vet inte jag, säger Susanne Martin.

Hittills går det inte heller att se om färre tar körkort på grund av den här lagändringen, eftersom den är så pass ny.

På körskolorna följer man nu intensivt vad som händer på det här området. Förhoppningen är att färre utbildade handledare ska göra att fler elever lockas till körskolorna.

Mia Carlsson jobbar på videotrafikskolan i Jönköping:

- Vi bör väl få fler elever till oss som vill övningsköra. Men vi har inte sett någon förändring än.

17-åriga Mikaela Johansson från Jönköping är negativ till hur hennes chanser att ta körkort påverkas av att hon bara kan övningsköra med sin pappa. Hon hade hellre haft fler handledare.

- Då hade jag kunnat vara mer flexibel och köra när jag har tid, säger hon.

Fakta: Antal godkända handledare/år i Jönköpings län:

2002: 13262

2003: 14369

2004: 14295

2005: 19242

2006: 4358

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".