Hård kritik mot kommuners utredningar om barn

Mullsjö Kommun är dålig på att utreda barn som far illa och i Eksjö Kommun har flera barn placerats i familjehem utan vare sig beslut eller att familjehemmen har utretts ordentligt. Det konstaterar nu länsstyrelsen som granskat kommunerna och lämnat mycket kritiska rapporter.

Margareta Johansson är handläggare på Länsstyrelsen, och hon är kritisk till hur kommunerna agerar.
-Det är fall där grannar ringt och slagit larm om hur barn far illa, poliser som varit på besök där det handlat om både missbruk och hotfulla situtationer. Men flera gånger har det inte hänt någonting, säger hon.
-Man har inte tagit reda på hur de här barnen har det.
I något fall handlade det om fyra barn som var ensamma hemma med en berusad man som var både hotfull och oberäknelig och togs om hand av polisen.
Eller en nioårig flicka som både setts röka och dricka alkohol eller om 14-åringen som fått spriten via sin pappa. Inte i något av fallen tyckte socialtjänsten i Mullsjö att det var nödvändigt med någon utredning.
Faktum är att av de 25 anmälningar som Länsstyrelsen granskade hade socialtjänsten bara öppnat utredning i fyra fall.
Enligt länsstyrelsen är Mullsjö kommun är helt enkelt dålig på att hantera anmälningar om barn som far illa. Dessutom tar det för lång tid innan något händer, och det finns brister i dokumentationen. Bland annat saknas motivering till besluten att lägga ner utredningar.
Eva Nilsson är förste vice ordförande i Kommunstyrelsen i Mullsjö för moderaterna, men hon håller inte helt med Länsstyrelsen.
-De har ju inte nonchalerat händelserna, men de har inte öppnat någon utredning av olika skäl. Bristen är ju att skälen inte dokumenterats ordentligt. Det måste bli bättre, säger hon.
Men det är inte bara Mullsjö som får kritik. Eksjö kommun får svidande kritik när det gäller hanteringen av barn som placeras i familjehem. Där har barn blivit placerade utan riktiga beslut och utan att familjehemmen har utretts ordentligt. 
Där det ändå funnits en utredning har den varit bristfällig. Och nästan varannat barn saknade en så kallad vårdplan.
Christer Melin är chef för barn- och ungdomssektorn i Eksjö, och han är bekymrad.
-Sådant får inte ske, vi kan bara instämma i kritiken, säger han.

Både i Mullsjö och Eksjö har man under tillsynsåret börjat jobba med förbättringar. Båda kommunerna har bland annat anställt mer personal för att komma tillrätta med problemen. Och det är viktigt säger Margareta Johansson på Länsstyrelsen.
-Det är ju allvarligt att det här inte funferar tillräckligt bra, det är ju de här barnens barndom. Den kan de aldrig få tillbaka.

Reporter Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".