Ny blockad i Smålandsstenar idag

Det blev en kortvarig fred på arbetsmarknaden i Smålandsstenar. Idag drar Metall igång sin uppskjutna blockad mot WingPlast.

I förra veckan löstes ju den långa konflikten mellan Skogs- och träfacket och två företag, vars ägare vägrade teckna kollektivavtal av religiösa skäl - för att de är Plymouthbröder.

Men idag vid lunchtid planerar fackförbundet IF Metall att dra igång sin uppskjutna blockad mot Wing-Plast, som också ägs av Plymouthbröder.

Fast den här blockaden k a n vara olaglig.

Wing-Plasts ägare hävdar nämligen att facket inte har laglig rätt att kräva kollektivavtal eller ta till stridsåtgärder eftersom företaget inte har några anställda. 

- När vi inledde förhandlingar så fanns det anställda på det företaget säger IF Metalls ombudsman Tony Hansen.

Enligt uppgift så arbetar runt tio personer på Wing-Plast, som bland annat tillverkar instrument för gynekologiska undersökningar.

Ägarna, som tillhör den kristna rörelsen Plymouthbröderna, hävdar att alla anställda tillhör ägarfamiljerna. Och är det så, ja då har facket ingen rätt att kräva kollektivavtal och ta till stridsåtgärder. Det säger statlige medlaren Lars Dahlstedt till Nyheterna. Han lyckades i förra veckan få slut på Skogs- och träfackets nästan fyra månader långa blockad mot JiMa och Skandro Trade i Smålandsstenar. Företagen slapp skriva under kollektivavtal mot att deras anställda utlovades minst lika bra villkor ändå. Nu ska Dahlstedt medla också i IF Metalls blockad mot Wing-Plast.

Under helgen hade han kontakter med båda parterna, men utan resultat. Och idag vid lunch är planen att postera ut blockadvakter utanför Wing-Plast, berättar ombudsman Tony Hansen.

Reporter Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".