Eleverna i Eksjö kan få betala för sin skolmat

Skolmaten för gymnasieleverna i Eksjö kommun kan i framtiden komma att kosta pengar. Kommunen föreslår en avgift på 500 kronor per elev och termin.

Men det är inte ett förslag som går hem hos alla, de ungdomar Nyheterna talat med är starkt kritiska.

- Jag tycker det är fruktansvärt, det finns de som inte har råd att klara av sådana summor säger Joel Lundkvist.

- Det skulle inte jag göra, då kan man lika gärna ta med sig mat hemifrån säger Natalie Carlsson som går på Eksjö Gymnasium.

Gymnasieleverna i Eksjö jublar inte precis över förslaget om avgift på skolmaten, men enligt Christer Melin, som är barn- och ungdomschef i Eksjö, är avgiften nödvändig av två skäl.

Dels för att kommunen måste spara, dels för att det ska vara lika för alla elever.

- På Höglandet tar man idag ut avgifter för skolmaten när det gäller gymnasieeleverna. Av det skälet måste det vara likformat. Det handlar också om att kommunen måste se över sin ekonomi och det här är en sådan fråga säger Melin.

Den föreslagna avgiften ligger på 500 kronor per elev och termin, något beslut som inte är taget än, och det är en avgift som eleverna tycker är alldeles för hög. Christer Melin är av en annan åsikt.

- Min uppfattning är att man mycket väl kan lägga ut en rimlig terminsavgift för gymnasieeleverna.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".