Ryhov har för många anställda

Det finns för många anställda på länssjukhuset Ryhov. Får man inte ner antalet tjänster får landstinget budgetproblem på sikt.

Det är en av de saker som den nya borgerliga majoriteten i landstinget måste ta itu med. Men vilken orsaken är till att antalet anställda skenat iväg vet man inte. Det säger Lisbeth Rydefjärd som är landstingsråd för kristdemokraterna.

För sjukvårdsperonal på Ryhov som har fullt upp att göra kan det låta som ett hån när någon säger att de är för många anställda. I all synnerhet som 2006 års budget lämnar ett överskott på 290 miljoner. Men åtminstone 200 miljoner bör man ha i överskott varje år - för investeringar och pensionsutbetalningar. Men den närmaste framtiden ser bistrare ut säger Peranders Johansson, moderat landstingsråd.

Kostnaderna ökar mer än skatteintäkterna. Den borgerliga regeringen har sänkt skatterna. Å andra sidan hoppas Peranders Johansson att regeringens politik ska leda till fler jobb.

- En procent fler sysselsatta i länet betyder femtio miljoner mer i landstingets kassa, säger han.

Läkemedelskostnaderna under 2006 uppgick till hela 855 miljoner. Lisbeth Rydefjärd tror att man kan minska de utgifterna, bland annat genom att läkarna följer de råd om billigare läkemedelsförskrivning som landstinget beslutat om. Och att det inte skrivs ut för mycket.

- Vi slänger tonvis med läkemedel varje år, säger hon.

De nya arbetstidsreglerna från EU som säger att man måste ha minst elva timmars vila mellan arbetspassen fördyrar landstingets verksamhet med 17 miljoner.

- Men det innebär också att det blir säkrare sjukvård, säger Lisbeth Rydefjärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".