Länet behöver 25 nya distriktsläkare

Landstinget i Jönköpings län har som mål att anställa 25 nya distriktsläkare inom två år. Allt för att öka tillgängligheten för patienterna.

Bland annat därför finns landstinget på plats när flera hundra blivande distriktsläkare från hela landet håller konferens i Jönköping. Det säger personalchefen i landstinget Mats Hoppe.

Men målet att anställa 25 nya läkare på vårdcentralerna på två år är tufft. Det finns nämligen väldigt få distriktsläkare att anställa, säger Mats Hoppe. Det i sin tur beror på två olika saker. Dels ökar inte antalet utbildningsplatser, dels är det ofta ett tufft jobb att vara distriktsläkare på en vårdcentral.

Men Mats Hoppe tror ändå att landstinget i Jönköpings län kan bli en attraktiv arbetsgivare:

- En viktig bit är att skapa möjligheter för distriktsläkarna att fortbilda sig.

I tre dagar möts de blivande distriktsläkarna, eller de så kallade ST-läkarna, i Jönköping för att lyssna på olika föreläsare och helt enkelt träffas och peppa varandra.

Det behövs, eftersom just allmänläkarna har dålig status, både i samhället och bland specialistläkarna. Det säger Pontus Stange, från vårdcentralen i Mullsjö, som är med och arrangerar konferensen i Jönköping.

- Vi behöver träffas och bygga upp självförtroendet - det är ett fantastiskt jobb att vara distriktsläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".