Sparsamhet lönade sig för Tranås

Hårda besparingar under förra året gör att Tranås kommun plötsligt går med plus - och har ett överskott på hela 32 miljoner kronor.

Det är mer skattepengar än beräknat och det är inkomster från kommunala verksamheter som kan förklara överskottet, säger Anders Wilander som är moderat ordförande i kommunfullmäktige i Tranås.

Ja, när man räknar samman förra årets plus och minus i Tranås kommun blir det en hel del pengar över - 32 miljoner närmare bestämt.

Det är alltså större skatteintäkter än beräknat och inkomster från kommunala verksamheter som gått bättre under förra året som är förklaringen till det här.

Anders Wilander säger att man har jobbat medvetet med att hålla kostnaderna nere inom alla kommunens verksamheter - och att det är det som nu har gett resultat.

Men de som har fått spara under förra året, som till exempel socialförvaltningen, de kan inte räkna med att få del av överskottet som kommunen nu har.

Nej, i stället ska dom 32 miljonerna gå till andra åtaganden; nämligen pensionskulder som kommunen har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".