Lång kamp för sonen över - nu anmäls hans fall till socialstyrelsen

I elva år kämpade Birgitta Ahlström Meijer för att få hjälp för sin psyksjuka son Frank från Huskvarna.

Nu anmäler hon fallet till socialstyrelsen.

-Det är svårt att bara kunna stå och se på och inget kunna göra. Att se sitt barn brytas ner undan för undan, säger Birgitta.
Det var den 19 september 2006. Birgitta och hennes man hade flera gånger försökt få tag i deras 40-årige son Frank för att berätta att hans morfar hade dött. Men ingen svarade hemma hos Frank.
Till slut tvingade de boendestödet att gå in i hans lägenhet och där hittades Frank död i sin säng. Fyra dagar efter att han skrivits ut från behandlingshemmet drack han fem helflaskor sprit på fyra dygn.
I kombination med de starka medicinerna han åt så blev det troligen hans död, konstaterade läkare efter obduktionen.
Det blev slutet på en elva år lång kamp för Birgittas kamp för sonens liv. En kamp som Birgitta förlorade.

Frank hade många kontakter med psykvården, bland annat på Ryhov som den senaste tiden fått hård kritik, inte minst efter knivmordet i Norrahammar.
-Det var ständigt ut och in, med olika behandlingar och medicineringar. Det är ingenting som följs upp, utan det stannar vid en liten utredning, säger Birgitta.
Fallet med Frank visar hur psykiskt sjuka lämnas utan tillräcklig tillsyn, menar Birgitta, När de skulle städa Franks lägenhet när han var på behandling så möttes de av en fruktansvärd syn, trots att Frank hade dagliga besök av boendestödet.
-När vi kom till sängen så var det en stor chock för oss.
-Det fanns inget tyg kvar och det kröp små djur och larver i den.
Medicinerna gjorde att Frank kissade ner sig, och sängen var helt förstörd.
-Det första jag tänkte var, har mitt barn legat i detta. Det var ju inget liv!

Frank drack för att lugna sina nerver. Han var orolig och deprimerad, särskilt efter en skilsmässa i slutet av 90-talet. Men det var inte de psykiska besvären han fick hjälp med när han lades in på behandlingshem förra sommaren. Det var missbruket.
I september skrev han ut efter att ha varit nykter i fyra månader men trots att både psykvård och behandlingshem visste om att Frank hade missbruksproblem och att det var farligt att blanda alkohol med hans starka mediciner så skickades han hem.
Fyra dagar senare hittades han alltså död.
Birgitta ser flera fel i fallet med Frank. Dels är det ingen som under elva års tid tagit ett helhetsgrepp om Franks psykiska besvär och ta reda på varför han mår dåligt eller om han har någon diagnos.
Birgitta har alltid vägrats information av hur det går för Frank och så borde Frank ha tvångsvårdats, tycker Birgitta.
Sjukvården visst om att missbruket i kombination med medicinerna utgjorde en livsfara, ändå kunde det hända. Nu har hon anmält fallet till socialstyrelsen i ett desperat försök få till stånd en ändring.
-Han har ju dött i onödan. Det måste ju på något vis ha misslyckats eftersom han gick och gjorde så här.

Reporter Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".