Sjuksköterskan knivdödades vid säkerhetsslussen in till rättspsykiatriska klinken på länssjukhuset Ryhov. (foto: Sandra Göök/Scanpix)

Rättspsyk kritiseras efter knivdåd

Den 5 oktober 2006 knivdödades sjuksköterskan Roger Holmbom när en patient skulle släppas in på rättspsykiatriska kliken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Nu har Arbetsmiljöverket utredd händelsen och de kräver att kliniken förbättrar säkerheten på flera punkter.

Roger Holmbom dödades när en patient skulle släppas in på den rättspsykiatriska avdelningen på Ryhov i Jönköping.

Patienten hade varit ute på permission, när han släpptes in rusade han förbi avdelningens säkerhetssppärrar och knivhögg Holmbom till döds.

Arbetsmiljöverket har nu utrett den tragiska händelsen och konstaterar inledningsvis att det inte verkar som att säkerhetsrutinerna frångåtts den här oktoberdagen.

Däremot skriver de att kliniken ska förbättra sig på en rad punkter.

Bland annat måste säkerhetsrutinerna uppdateras, riskbedömningarna ska bli tydligare, personalen ska utbildas i att möta våld och hot. Dessutom ska rutiner finnas för att undvika okontrollerad överbeläggning.

Efter knivskärningen skärpte kliniken säkerheten vid den sluss där patienterna går in, men Arbetsmiljöverket kräver alltså fler förbättrningar.

- Vi kommer nu att gå igenom utredningen och åtgärda de synpunkter i arbetsmiljöarbetet som pekas ut i rapporten, säger Johan Björck, verksamhetschef på psykiatriska kliniken.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".