1300 datorer stals - idag kommer åtalet

Den stora datorstölden på Ljungarumsområdet i Jönköping i slutet på november, då datorer till ett värde av åtta miljoner kronor stals från en lagerterminal,  är nu på väg att klaras upp.
Idag åtalas sex personer. En för grov stöld och de andra fem för grovt häleri.

Den man som åtalas för grov stöld eller häleri misstänks i så fall ha genomfört stölden tillsammans med några andra som fortfarande är på fri fot.

Enligt åtalet har mannen dock beställt över 500 av dom stulna datorerna som han sålt vidare.

Den här mannen tillhör ett gäng på tre av dom åtalade männen som känner varandra sedan tidigare, bland annat från en fängelsevistelse.

Dom andra tre åtalade männen känner också varandra . En av dom har en partihall i södra Stockholm dit många av dom här datorerna ska ha fraktats. Ett par av dom hade också en nystartad butik där dom ska ha sålt 50 av datorerna som ett öppningserbjudande.

Många av datorerna har alltså sålts vidare i mindre partier - men 76 av dom beslagstogs när en av dom misstänkta männen skulle leverera till ett ställe utanför Vimmerby. Polisen har totalt lyckat hitta cirka 120 av de stulna datorern

I förhör nekar alla männen till brott - ingen av dom erkänner att dom vetat om att datorerna varit stöldgods.

Det är alltså fortfarande oklart hur den här enorma stölden gått till. På företaget fanns efteråt inga spår efter inbrott  och för att komma in i teminalen behövs kort , kod eller nyckel. Det verkar vara många som har kort , dels många åkerier och firmor och dels den egna personalen. Men hur tjuvarna kommit in och lastat 32 lastpallar datorer vet man alltså inte.

Reporter Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".