Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värnamo blir av med rätten att bevilja strandskyddsdispenser

Politikerna i Värnamo har varit alltför generösa med att tilllåta byggen intill sjöar.
Det tycker länsstyrelsen, som därför nu straffar kommunen genom att dra in rätten att bevilja strandskyddsdispenser.

Byggandet intill sjöar har ju länge varit en het politisk fråga i Värnamo. Motståndarna värnar om allemansrätten, medan den borgerliga majoriteten tycker det är viktigt att kunna erbjuda tomter så nära sjöar som möjligt, bland annat med argumentet att det gör det lättare att locka kvalificerad arbetskraft till företagen i kommunen.

Därför har politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden flitigt använt sig av den rätt som Länsstyrelsen gett, nämligen att kommunen själv fått bestämma om dispenser från de hårda strandskyddsreglerna.
Men nu förlorar alltså kommunen den rätten. Och det beror på att Länsstyrelsen tycker att politikerna varit alltför vidlyftiga med att bevilja dispenser.

Av 31 ärenden under 2005 och 2006 som granskats så anser Länsstyrelsen att hälften inte borde ha fått dispens att bygga. I några av fallen hade dessutom kommunens tjänstemän avstyrkt, men trots det så sa politikerna ja.

Det här stoppet innebär att alla strandskyddsfrågor i fortsättningen måste skickas till Länsstyrelsen för avgörande. Och enligt miljö- och bygglovschefen Conny Eskilson i Värnamo blir följden att värnamobor som vill bygga nära sjöar får vänta längre på att få sitt ärende prövat.

Länsstyrelsen ska nu också granska andra kommuner i länet och det kan leda till att fler blir av med rätten att bevilja strandskyddsdispenser.

Reporter Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".