Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre får för mycket medicin

Många äldre som går till flera olika läkare får för mycket medicin utskrivet.
Det visar en studie som gjorts på Medicinkliniken på Höglandssjukhusett i Eksjö.
74-årige Bengt Henriksson i Vetlanda kunde halvera sitt medicinintag efter att fått hjälp av kliniken.

Men när han tidigare bad sina läkare om mindre medicin så fick han nobben.

- Om jag ville ha en medicin så skrev dom ut den men om jag inte ville ha en medicin som jag hade tidigare så tog dom inte det initiativet, säger han.

74årige Bengt Henriksson radar upp alla sina tablettburkar på köksbordet. Det är medeciner för sömnen, för kol, för benkramper och prostata - allt som allt var han ett tag uppe i 15 mediciner.

-  Mediciner motverkar varandra, jag blev väldigt trött och jag försökte att minska ner, fortsätter han.

Men där tog det stopp, läkarna sa nej.

- Jag hade inga läkare som ställde upp på det då, säger han.

Bengt gav sig inte, han hörde av sig till Medicinkliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö och där fick han hjälp med att granska sina medicinlistor ordentligt, vilket resulterade i att hälften av medecinerna togs bort -

Bengt är inte den enda som fått hjälp av Medicinkliniken. Där finns sedan tre år tillbaka ett projekt som handlar om att minska ner på äldres mediciner. Resultatet hittills visar att försökspersonerna i genomsnitt skulle kunna skära bort nästan en tredjedel av sin medecin och sjuksköterskan Ingrid Lindberg som arbetat med projektet är övertygad om att många äldre får för mycket medicin.

-  Dom kommer in med en lång medicinlista och det är ju flera aktörer som är involverade i det hela och därför blir det ju tyvärr fler mediciner som dom får. En del kommer in med läkemedelsbiverkningar, en del tar dubbla mediciner säger hon.

Överläkare Sören Hansen som styr projektet säger att dom kommer försöka fortsätta att få ner medicinintaget åtminstone ytterligare ett år.

Reporter Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".