Tågstopp riskerar försvinna i länet

Var tredje tågstopp runt om i länet riskerar nu att försvinna när Länstrafiken ska ompröva var Krösatågen ska stanna i framtiden. Hållplatser som bara används av ett fåtal resenärer kommer troligen att läggas ner.
Anledningen är att man vill få ner restiden mellan dom stora orterna, det säger Länstrafikens vd Ingemar Lundin.

- Det viktiga är att hålla samman länet när det gäller möjligheten att pendla. Varje minut man stannar på ett upphåll betyder längre restid, säger han.

Om man rustar upp Krösatågs-banorna runt om i länet och samtidigt tar bort ett antal hållplatser, ja, då kan man komma ner i restid rejält, visar en rapport som Länstrafiken låtit göra.

Till exempel skulle man kunna åka mellan Värnamo och Jönköping på 45 minuter - en resa som idag tar över en timma.

En tredjedel av alla ställen där Krösatåget stannar idag har i genomsnitt bara en resenär per tur - och det är dom hålplatserna som nu ligger i farozonen. Det är till exempel Ingatorp, Ormaryd, Björkö, Äng, Stensjön, också Tabergsdalen och till exempel Hillerstorp i södra länet.

- Det är ganska många hållplatser som har den här egenskapen. Vi får nog diskutera varje ort för sig och ställa det i relation till hur mycket tid vinner vi på att ta bort dom här orterna, säger Ingemar Lundin.

- Är det inte ett hån mot dom som bor på dom här orterna?

- Vi måste kunna erbjuda dom en rimlig alternativ trafikförsörjning. Det viktiga är nog inte om man åker buss eller tåg utan att man kan erbjuda ett resealternativ här, fortsätter han.

Reporter Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".