Nya regioner kan splittra länet

Om nya regioner införs som ersättning till dagens län, så kan Jönköpings län komma att splittras. För medan Tranås och Aneby känner samhörighet med Östergötland så vill Gislaved gå västerut.

Det visar sig när Nyheterna ringer runt och talar med kommunala företrädare. Tranåsborna i norra delen av länet känner ofta samhörighet med Östergötland. Söderut är det lättare att känna sig som Smålänning och i de västra delarna, ja där sneglar man västerut. Att få länet att hålla ihop när regionerna bildas kan bli svårt. Det tror Nicklas Palmgren, moderat kommunalråd i Gislaved.

- Om man nu ska skapa nya regioner så måste man kasta upp alla pusselbitar i luften och så kanske de landar lite annorlunda när allt faller på plats, säger Nicklas Palmgren.

I Aneby däremot så siktar kommunalrådet Lars-Erik Fälth (c) på en Smålandsregion men kan samtidigt tänka sig att gå norrut ihop med Östergötland. Men då skulle Gislaved protestera.

- I så fall skulle jag vilja lämna samhörigheten Jönköpings län och ha ett splittrat län i det sammanhanget, säger Nicklas Palmgren i Gislaved.

En utredning (Ansvarskommittén kallad) kommer snart att lägga förslaget att Sveriges län ska ersättas av mellan 6 och nio regioner och det här redan till nästa val 2010, som Nyheterna berättat om tidigare.

Det som skulle kunna ena länet är att man går ihop i ett smålandslän, men det ska det bli bara sex regioner så riskerar det att bli för litet.

Varje län och kommun ska nu själva diskutera vart man vill tillhöra. Men, medan Gislaved vill dra sig västerut så kommer Lars-Erik Fälth, centerpartist och kommunalråd i Aneby, att slåss för ett enat Småland. Splittringen är ett faktum.

- Vi tillhör Östergötland i en del andra sammahang men för min del lutar det nog åt Småland, säger Lars-Erik Fälth.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".