Polisen får kritik av JO: " Helt oacceptabelt"

Justitieombudsmannen (JO) riktar nu allvarlig kritik mot polisen i Jönköpings län för att en anmälan om hets mot homosexuella inte utretts ordentligt.

”Helt oacceptabelt” är ett av JO:s omdömen.

Anmälan gjordes i början av 2003, och den handlade om hets mot folkgrupp på en hemsida på internet. Men närmare tre år efter anmälan upprättades hade fortfarande ingenting hänt i ärendet. Bakom anmälan stod centerpolitikern Fredrick Federley.

Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, bestämde sig i det här skedet för att bevaka ärendet, bland annat eftersom sådana här så kallade hatbrott ska behandlas skyndsamt.

Men i december 2005, närmare tre år efter att anmälan hamnat på polisutredarnas bord och efter upprepade påtryckningar från Homo, så tröttnade ombudsmannen på att ingenting hände i utredningen.

Då tog justitieombudsmannen, JO, över ärendet.

Det visade sig då att den ansvarige handläggaren på polisen ursäktat sig med att han ansåg att anmälan var omöjlig att utreda. Dessutom saknades personal med rätt kompetens. Länspolismästaren Gunnar Lindelöws egen bedömning var att handläggaren brustit i ansvar. Till exempel kunde kommissarien ha berättat för sin chef om det svåra läget.

JO instämde i polismästarens bedömning. I beslutet konstaterar man att det är helt oacceptabelt att polisen inte gjort några utredningsåtgärder i det här ärendet, inte minst med tanke på att det här är ett så kallat hatbrott som borde prioriteras av polisen.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".