Byggboom ger kommuner merkostnader

Högkonjunkturen inom byggindustrin slår nu hårt mot den kommunala ekonomin.
För när det är mycket att göra för byggföretagen går priserna upp och det blir dyrt för kommunen att bygga skolor och dagis.

Exempelvis har, på bara några år, kostnaderna för en planerad ny förskola i Trånghalla i Jönköping gått upp med 60 procent.

- Från början var det avsatt 8,8 miljoner kronor för projektet, men nu beräknar man kostnaden till 14 miljoner säger Åke Andersson som är planeringschef på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Jönköping.

Redan i början av 2000-talet började man planera för en ny förskola i Trånghalla i Jönköpings norra delar. Då avsatte man 8,8 miljoner. Nu, omkring fem år senare, kommer det att kosta 14 miljoner kronor att bygga till förskolan med 45 platser. En kostnadsökning på 60 procent.

Även om det här är ett extremfall visar det hur het byggkonkunkturen är i Jönköping och det märker skolförvaltningen av, säger planeringschef Åke Andersson.

På tekniska kontoret, där byggnationerna planeras, bekräftar de att byggpriserna rusat i höjden. Det är något som säkerligen alla kommuner i länet fått känna av, men eftersom det byggs extremt mycket just nu i Jönköping blir effekterna ännu tydligare här.

Det har också fått till följd att politikerna funderar över hur kommunen egentligen bygger. Kanske är det smartare att bygga om och till skolor och dagis när det är lågkonjunktur istället då priserna är lägre. Det är nu något man ska titta på.

För, de höga byggkostnaderna gör att kommunen nu kan tvingas att skjuta på planerade projekt när pengarna inte räcker.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista