Mordåtalads flickvän vidhåller i rätten "Han mördade för min skull"

Åklagarens två tyngsta vittnen framträdde på tisdagen i den fortsatta rättegången i Växjö tingsrätt mot 34-åringen, bosatt i Gislaved, som åtalats för att 1992 ha skjutit ihjäl en 26-årig man.

Den åtalades flickvän vid tiden för mordet begärde att 34-åringen skulle lämna rättssalen när hon vittnande. Han fick i stället lyssna från ett angränsande rum. Kvinnan vidhöll sin tidigare uppgift, att 26-åringen mördades som hämnd för ett övergrepp mot henne. Hon berättade om att den åtalade, som då var 19 år, morgonen efter mordet ska ha sagt till henne att ”jag gjorde det för din skull”.

Kvinnan berättade att hon under åren försökt förtränga upplevelsen, men att hon till sist känt att hon måste berätta vad hon visste.

På tisdagen förhördes också den reservofficer som säger sig ha lånat ut en pistol till den åtalade vid tiden för mordet. Han stod på sig trots att försvarsadvokaten Thomas Olsson ifrågasatte hans minnesbild.

-Jag är säker på att jag lånade ut mitt vapen till honom, sade han enligt Smålandspostens nätupplaga.

Trots uppgifterna från de båda vittnena var Thomas Olsson fortsatt optimistisk efter rättegångsdagen.

-Är det här de viktigaste vittnena så finns det ingen anledning att oroa sig. Vi ser fram emot ett frikännande, sade han till Sveriges Radio Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista