Rättsäkerheten hotad- åklagare saknas och fallen läggs på hög

Brottsutredningar läggs just nu på hög i Jönköpings län.

Det är en kombination av åklagarflykt, sjukskrivningar och tjänstledigheter som slår så hårt mot åklagarkammaren att man just nu bara hinner med de mest akuta ärendena. 

Det här kan påverka rättssäkerheten i länet.

-Det har till och med hänt att vi tvingats ställa in domstolsförhandlingar eftersom vi inte haft någon åklagare att skicka, säger Klas Hellgren, som är åklagare och facklig representant för Jusek.

Att situationen blivit akut just nu beror bland annat på omorganisationen av verksamheten där man valt att flytta över de åklagare som arbetat i Eksjö till Jönköping. Förändringen fick hård kritik av personalen och facket. Sedan beslutet drevs igenom har en åklagare flyttat till Linköping samtidigt som ytterligare en söker sig därifrån.

Samtidigt har åklagarkammaren drabbats hårt av flera långa sjukskrivningar. Det har i sin tur gjort att något så naturligt som graviditetsledigheter spär på problemen ytterligare.

Från fackligt håll så kräver man nu att riksåklagaren ser till att anställa fler åklagare i Jönköpnig för att täppa till luckorna.

På måndag nästa vecka kommer man också att diskutera situationen i Jönköping hos riksåklagaren för att se om kan skjuta till mer pengar.

Ytterst handlar det om säkerheten i rättssystemet, säger Klas Hellgren.

-Det kommer att ta längre tid att väcka åtal framöver. Det är ingen bra situation varken för brottslingarna eller brottsoffren. Bevisningen blir försvagad eftersom tiden går och folk får vänta helt enkelt.

Peter Olsson
peter.j.olsson@sr.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista