Bakslag för etanoltillverkning på Höglandet

Planerna på en etanolanläggning på Höglandet drabbas nu av ett hårt bakslag. Hela projektet hotas nu när regeringen vill ta bort tullen på importerad etanol.

När tullarna försvinner så blir den så billig att svenskproducerad etanol inte längre kan konkurrera. Det blir då svårt att få lönsamhet i etanoltillverkning på höglandet, konstaterar Åke Sahlin, projektsamordnare för etanolprojektet.

Om bara några år så skulle en stor produktionsanläggning någonstans på höglandet stå klar, där småländsk skog förvandlas till etanol som sedan på ett miljövänligt sätt ska driva våra bilar. Med landshövding Lars Engqvist i spetsen så görs en omfattande utredning om att starta en etanolfabrik med stort inslag av forskning på området.

Men, tidigare i veckan så rapporterade Sverigeis Televisions Aktuellt att jordbruksminister Eskil Erlandsson sagt att regeringen ska arbeta för att ta bort tullarna på den etanol som importeras till Sverige och EU. Anledningen är att göra etanolen som importeras främst från Brasilien billigare, och därmed få bilisterna att i högre utsträckning välja miljöbilar och tanka etanol istället för bensin.

Beskedet är negativt för höglandsprojektet säger projektledare Åke Sahlin, men samtidigt tänker man fortsätta utreda projektet.

Att ta bort tullarna kan dröja några år, men beskedet slår hårt mot planerna på en etanolanläggning på Höglandet. När och om tullarna tas bort så blir importetanolen i ett slag blir kraftigt billigare, så är det klart att den svenska tillverkningen påverkas och därmed kan beskedet slå undan benen på höglandsprojektet, redan innan det hann komma igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista