Inga pengar till underhåll av Munksjöbron

I somras invigdes ju den omtalade Munksjöbron i centrala Jönköping. Ett självlysande prestigebygge för 130 miljoner kronor och som blivit ett landmärke och en ny symbol för stan. Men några pengar till underhåll finns inte. Det har politikerna sagt nej till.

Med pompa och ståt invigdes Munksjöbron över Munksjön i Jönköping i somras med en egen festival, och på kvällarna lyser nu bron med lampor i broräcket och färgade ljusinslag på de höga pelarna. Stora delar av trafiken har dragits om och bron har möjliggjort nya byggnationer som ska skapa om hela Munksjöområdet.

Men , något underhåll för det här prestigebygget finns inte. Tekniska kontoret ansåg att man behövde 700 000 första året och nästa år en miljon för underhåll, service och reparationer av bron. Även en ny bro behöver service och underhåll, menar tekniska kontoret, men politkerna sa nej. Det blev inte en krona.

Kommunalrådet och centerpartisten Ann-Marie Nilsson säger till nyheterna att man medvetet prioritetat bort underhållet av bron de kommande åren i brist på pengar. Man ifrågasätter om en ny bro behöver underhåll och gör alltså en annan bedömning än tekniska kontoret, men hon lovar titta på frågan en gång till om tekniska kontoret gör en ny begäran.

För det kan få följder om inte bron sköts på rätt sätt. Skanska som byggde bron har lämnat fem års garanti, och missköts bron så riskerar man tappa garantin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista