Rörelse på recept gör livet lättare för överviktiga

Nu har arbetet med att skriva ut motion på recept kommit igång på flera håll runt om i länet.
I exempelvis Värnamo har kommun och landsting sedan december samarbetat kring det här och nu är det ett 30-tal överviktiga som fått en remiss på fysisk träning.

- De i riskgrupper, till exempelvis med diabetes eller med högt blodtryck skickas till oss. Hit kommer även sjukskrivna för att de ska komma igång lite med motion säger Therese Erlandsson som är hälsoutvecklare på Värnamo sjukhus.

I Värnamo kan du få remiss på stavgång, vattengympa och promenader, men allt är så nytt, så fler aktiviteter är på gång.

I bassängen på Värnamo sjukhus är det vattengympa och här finns inga slimmade träningsfantaster. 23-åriga Anna har fått recept för fysisk träning av sin distriktssköterska.

- Här har alla samma förutsättningar. Jag blir piggare och mår bättre. Dessutom blir jag gladare. Det bästa är att det kommer att leda till något positivt i mitt liv. Jag kommer lägga om mitt liv och leva bättre säger Anna.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista