Lättare för kommuner att slå sig samman

Det ska bli lättare för de kommuner som vill gå ihop. Det kommer en statlig utredning att föreslå. Kommuner ska till och med få statligt extrastöd om man vill gå samman med någon annan.

Det här kan komma att påskynda sammanslagningar, kanske bland de fyra kommunerna i västra delen av länet.

- Jag tror inte att vi är fyra kommuner om tjugo år, det tror jag inte säger Nicklas Palmgren som är moderat kommunstyrelseordförande i Gislaved.

Nyheterna har tidigare berättat hur den statliga utredningen ”Ansvarskommittén” vill slopa dagens landsting och ersätta dem med mellan sex och nio regioner. Däremot kommer kommittén inte att föreslå vilka kommuner som bör slås ihop eller delas upp. Det får kommunerna sköta själva.

Vad som inte är lika känt är att komittén vill underlätta för de kommuner som vill att gå ihop. Acko Ankerberg Johansson är kristdemokrat och kommunstyrelseordförande i Jönköping. Hon sitter med i kommittén och berättar för nyheterna att när de lägger fram sitt färdiga förslag den 27 februari, finns det med ett förslag som ska göra det lättare för kommuner att gå samman.

Kommittén vill att de hinder som idag finns för kommuner att gå samman ska utredas och tas bort och dessutom ska det finnas ett ekonomiskt stöd för de kommuner som önskar att gå ihop.

- En sådan här grej måste komma underifrån och då är det helrätt med sådan här stimulans och det kommer nog ske på många ställen säger Palmgren.

Han tror alltså på en kommunsammanslagning i Östbo/Västbo där kommunerna Gislaved, Vaggeryd, Gnosjö och Värnamo ingår.

Men på Höglandet verkar istället en samarbetsmodell gälla. Här hjälps istället kommunerna åt med räddningstjänst, utbildning med mera. De skapar förbund och samarbeten istället för att gå samman. Centerpartisten Lars-Erik Fälth, som är kommunstyrelsens ordföreande i länets minsta kommun Aneby, vill inte se någon sammanslagning på Höglandet trots ekonomiskt stöd.

- Här på Höglandet tror jag inte att ett stöd skulle påverka till någon sammanslagning. Det finns inga sådana signaler utan man vill vara kvar i de konstellationer som finns idag säger Lars-Erik Fälth.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista