Knapert för skolorna i Mullsjö - nu väntar omorgansiation

Mullsjö kommun har inte råd med tre skolor för elever från förskoleklass upp till nian. Därför finns nu ett förslag om att man går tillbaka till vad som gällde för tolv år sen - när man senast gjorde om skolorganisationen: Högstadieeleverna samlas på ett ställe, Trollehöjdsskolan.

Andreas Lákatos går i sjunde klass på Trollehöjdsskolan och tycker inte om förslaget:

- När vi bytte från femman till sexan kom vi i en helt ny klass. Då sa det att vi inte skulle behöva byta igen. Nu verkar det som om det inte kommer att hålla sitt löfte utan att vi ska komma i en ny klass igen.

Mikael Lundqvist sitter i områdesstyrelsen för Sandhemsskolan. Han tycker att omorganisationen är bra.

- Skolan i Sandhem är för liten för att ha årskurserna fem till nio, säger han. Därför är det bättre att man koncentrarar de högre årskurserna till en skola, säger han.

Elevantalet i Mullsjö sjunker och budgeten går inte ihop. Därför måste enligt förslaget fjorton tjänster bort och alla elever i årskurs 6 till 9 samlas på Trollehöjdsskolan. På de två andra skolorna -Gunnarsboskolan och Sandhemsskolan - ska elever från förskoleklass till och med årskurs fem gå. Evert Björndahl är sakkunnig på barn- och utbildningsförvaltningen i Mullsjö och den som utarbetat förslaget.

- På 70-talet var Mullsjö inflyttningskommun och då var situationen helt annorlunda, sägr han.

Den organisation man har idag genomfördes 1995. Nu går man tillbaka till vad som rådde innan. Varför ändra fram och tillbaka?

- De politiker som beslutade då kunde inte veta något om befolkningsutveckligen i framtiden. Och det har hänt en del sedan dess. Nu har vi gjort förskoleklasser och frtiidshem på skolorna också.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista