Märklig bedrägerihärva förbryllar

Anmälningar om bedrägeri och hot och högar med krav om betalning av varor för över en halv miljon kronor.
Det är några av ingredienserna i en härva som sysselsätter både polisen, åklagare och tingsrätten i Jönköping.

I centrum av den här märkliga härvan finns den 22-årige jönköpingsbo som nyheterna berättade om i slutet av förra året.

Då hävdade uppemot 20 företag, framför allt butiker, att de lurats att lämna ut varor. Det handlade om alltifrån kaffebröd till kläder och byggmaterial för totalt över en halv miljon kronor. De skickade räkningen till jönköpingsbons nystartade och numera också nedlagda takläggningsföretag, men några pengar kom aldrig, trots löften.

Just nu ligger 16 ärenden med betalningskrav mot 22-åringen hos tingsrätten i Jönköping. Men mannen tillbakavisar i brev till rätten alla krav och beskyller istället de lurade affärsmännen för att ha lämnat ut varorna alltför lättvindligt till två kompanjoner, som utnyttjat hans namn.

De här kompanjonerna har han polisanmält för grovt bedrägeri och för att ha hotat både honom och hans föräldrar.

Flera lurade affärsägare har hört av sig till polisen och ett par av dem har också, i sin tur, anmält 22-åringen för bedrägeri.

Polisen vill i nuläget inte berätta vad man kommit fram till. Just nu ligger utredningen hos åklagaren, som ska besluta om hur man ska gå vidare för att reda ut den här minst sagt komplicerade härvan.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista